El dolor pèlvic crònic és un dolor a nivell abdominal inferior, de pelvis o d’estructures intrapelvianes que es produeix de forma continuada com a mínim durant tres mesos.
Aquest dolor pot ser de tipus continuu o intermitent, d’intensitat lleu o aguda, es pot manifestar en un punt concret o pot ser difús i abastar una zona més àmplia. En el cas de les dones, a més, no té per què estar associat a menstruació o embaràs.
El dolor, per si mateix, és una resposta natural del cos, activada pel nostre cervell com a resposta i alarma davant d’una lesió. En casos en els quals el dolor no s’allarga en el temps, parlem de dolor agut. És una activació temporal d’una alerta del nostre cervell, que ens “demana” que cuidem la zona fins que la lesió es guareixi.
El dolor crònic s’allarga en el temps, com hem dit abans, més enllà de tres mesos i roman actiu fins i tot quan ja no existeix lesió. Podríem dir que és una “alerta anòmala del cervell” davant d’una lesió que, en realitat, ja no existeix.
Existeixen diferents tipus de dolor, segons la seva intensitat: sord, suau, fort.
És important dir que el DPC és una disfunció poc coneguda pels professionals sanitaris. Costa molt fer-ne un diagnòstic i això fa que s’allargui en el temps i que altres estructures resultin afectades. La persona que el pateix va passant de professional en professional sense que el seu problema es resolgui, cosa que fa que se senti incompresa i/o desconcertada. Tot això té un important impacte emocional i pot fer que el símptoma empitjori i que la persona tingui problemes de relacions socials, pot provocar baixa laboral,… i tot això pot derivar en depressió, ansietat, insomni, kinesiofòbia (por a realitzar determinats moviments…).
Què pot provocar el dolor pèlvic crònic?
Hi ha diferents factors que poden provocar el dolor pèlvic, a destacar:
- Factors ginecològics: Endometriosi, Adherències, Varius pèlviques, Cirurgies vaginals, Vulvovaginitis….
- Factors Uro-ginecològics, per exemple Cistitis.
- Factors Gastrointestinals: Malalties inflamatòries intestinals, Fisures…
- Malalties Musculoesquelètiques: Neuràlgia del “Pudendo”, Dolor lumbosacre, Contractura del Múscul Elevador de l’anus, Contractura del múscul piramidal,…
- Seqüeles d’abusos sexuals.
Com tractem el dolor pèlvic crònic?
Per tractar el dolor pèlvic, el primer que hem d’esbrinar són les causes que l’estan provocant, però sobretot tractar el dolor en tota la seva extensió: són patologies de llarga duració i, per tant, aquestes acaben afectant altres estructures. Cal fer un diagnòstic previ acurat.
Els professionals de la Fisioteràpia tenim un paper molt important a l’hora de tractar aquestes disfuncions, valorant a els símptomes per tractar la causa directament. Cal dir que és molt important el treball amb un equip multidisciplinari pel que ja em dit anteriorment (s’afecten altres estructures) i adreçarem a la persona als professionals adients en cada cas.
A Kilabe tenim experiència en el tractament del Dolor Pèlvic Crònic: si el patiu, quan abans comencem a resoldre el problema i tractar el dolor -més si encara no ha esdevingut crònic- molt millor.
Si us interessa aquest tema i voleu llegir-ne una mica més, aquesta és la nostra bibliografia recomanada:
- “Explicando el dolor” (G. Lorimer Moseley i David S. Butler)
- “Cuentos para curar” (Bernardo Ortín)
A Kilabe tenim experiència en el tractament del Dolor Pèlvic Crònic: si el patiu, quan abans comencem a resoldre el problema i tractar el dolor -més si encara no ha esdevingut crònic- molt millor. Contacteu amb nosaltres i parlarem.
Si us interessa aquest tema i voleu llegir-ne una mica més, aquesta és la nostra bibliografia recomanada:
- “Explicando el dolor” (G. Lorimer Moseley i David S. Butler)
- “Cuentos para curar” (Bernardo Ortín)