Què és la fisioteràpia respiratòria? Quins són els seus beneficis?

La fisioteràpia respiratòria és una subespecialitat de la fisioteràpia que està orientada a prevenir, tractar i estabilitzar les disfuncions o les alteracions de la respiració.

La fisioteràpia respiratòria (FR) es practica amb l’objectiu de millorar la capacitat respiratòria, la qualitat de vida i la salut general dels pacients que pateixen malalties respiratòries com l’asma, la bronquitis crònica, la fibrosi pulmonar, la insuficiència respiratòria, entre d’altres.

La FR inclou tècniques d’exercici, teràpia manual, massatges, nebulitzacions i altres tractaments per millorar la funció pulmonar i alleujar els símptomes respiratoris. Totes aquestes tècniques estan indicades en pacients amb afeccions respiratòries el tractament de les quals té per objecte controlar la dificultat per respirar (dispnea), controlar els símptomes, millorar la mobilitat i la funció, aclarir les vies respiratòries i optimitzar la tos.

Quins pacients poden beneficiar-se de les tècniques de fisioteràpia respiratòria?

L’aplicació de les tècniques de FR va dirigida a pacients de qualsevol edat, ja siguin nadons, nens, adolescents, adults o persones grans que tinguin patologies respiratòries, derivades d’altres malalties o bé primàries, incloent-hi:

  • Asma: es tracta d’una malaltia inflamatòria del sistema respiratori que pot dificultar la respiració.
  • Bronquitis crònica: és una malaltia que inflama les vies respiratòries i que pot provocar tos crònica, producció de moc i dificultat per respirar.
  • Fibrosi pulmonar: que és una patologia que afecta la capacitat del pulmó per expandir-se i funcionar de manera adequada.
  • Malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC): un grup de malalties respiratòries que inclouen bronquitis crònica i emfisema pulmonar.
  • Insuficiència respiratòria: una afecció que impedeix que el cos rebi prou oxigen i allibera diòxid de carboni.
  • Lesions traumàtiques al tòrax: lesions al pit com costelles trencades o lesions al pulmó que poden afectar la capacitat respiratòria.

La fisioteràpia respiratòria també és recomanable per a pacients amb malalties cròniques que requereixen ajuda per millorar-ne la capacitat respiratòria i prevenir complicacions.

Fisioteràpia respiratòria en nadons

La fisioteràpia respiratòria també està indicada en nadons. Els nadons que pateixen malalties respiratòries com la bronquiolitis, la pneumònia o la síndrome d’apnea del son poden beneficiar-ne el desenvolupament respiratori i necessitar fisioteràpia respiratòria per ajudar-los a millorar la seva funció pulmonar.

En nadons es realitzen tècniques passives i no invasives amb augment del volum d’aire espirat i inspirat per millorar el patró.

Quines són les tècniques utilitzades en fisioteràpia respiratòria?

En primer lloc, l’especialista en fisioteràpia respiratòria haurà de realitzar un diagnòstic funcional del sistema respiratori del pacient. Posteriorment, pautarà i aplicarà una sèrie de tècniques d’intervenció terapèutica per desobstruir les vies aèries, així com per aconseguir la reeducació respiratòria i readaptació a l’esforç.

Existeixen diverses tècniques de fisioteràpia respiratòria:

  • Tècnica de realització d’exercicis d’expansió toràcica. Poden ser passives (nadons, persones amb malalties neuromusculars…) i actives (infants i adults).
  • Tècnica de control de la respiració, respiració diafragmàtica. Control del patró respiratori (infants i adults) amb tècniques de consciència respiratòria realitzant inspiracions i espiracions profundes i eficaces.
    Aquesta tècnica s’intercala amb tècniques més actives per permetre la recuperació i evitar l’esgotament del pacient.
  • Tècnica de vibració toràcica. S’aplica col·locant les mans o les puntes dels dits, sense enlairar-los, a la paret toràcica, generant així una vibració amb l’espiració. És una tècnica que es combina amb la compressió i el drenatge postural.
    L’objectiu és desallotjar de forma mecànica les secrecions espesses adherides a les parets bronquials.
  • Tècnica de compressió toràcica. S’aplicarà pressió sobre l’estern i les porcions inferiors i laterals del tòrax, en comprimir la caixa toràcica amb un braç, facilitant la respiració.En els nadons, però, es fa pressió amb els palmells de les mans a la regió inferior, anterior i lateral de la caixa toràcica.
  • Tècnica de provocació de la tos. És una tècnica que es fa en casos on hi ha alterat el reflex de la tos. Per exemple, en malalties neuromusculars.

Així, durant el tractament, totes aquestes tècniques es combinen i adapten a les necessitats individuals de cada pacient.

En conclusió, la fisioteràpia respiratòria és una branca important de la fisioteràpia que s’enfoca a millorar la funció pulmonar i alleujar els símptomes respiratoris en pacients amb malalties respiratòries.

A Kilabe comptem, dins del nostre equip professional, amb una fisioterapeuta especialitzada en fisioteràpia respiratòria, que ofereix els seus serveis per ajudar a millorar la salut i la qualitat de vida dels que lluiten amb aquests trastorns. En consulta s’utilitzen les últimes tècniques i pràctiques en fisioteràpia respiratòria per aconseguir els millors resultats possibles.

Si esteu buscant un professional en fisioteràpia respiratòria, podeu contactar directament amb l’Anna al telèfon 655 30 94 10, o bé reservar cita a Kilabe . Us ajudarem a respirar amb més facilitat i viure una vida més saludable i plena.

Contacte a través de WhatsApp
Contacte a través de WhatsApp