El dolor no és al cos, és al cervell

“Neurociència del dolor: el dolor no és al cos, sí al cervell.”

Amb aquestes paraules de Mayte Serrat, doctora, fisioterapeuta i psicòloga, obrim el post que volem compartir amb vosaltres avui des de Kilabe.

Serrat, coordinadora del Grup de Treball d’Exercici Físic i Abordatge Psicosocial de la Societat Catalana del Dolor de l’Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya, investiga i promou la necessitat d’educar en la neurociència del dolor.

Mitjançant 22 grups de treball ja formats, més de 20 anys de recerca i estudis realitzats en un total d’entre 3.000 i 6.000 persones, la seva pretensió és divulgar la reeducació del cervell com a fórmula per lluitar contra els dolors persistents.
Amb la incorporació, aquest any, de fisioterapeutes i Referents de Benestar Emocional a l’Atenció Primària, s’estan creant molts grups de treball per promoure la divulgació de l’educació a la neurociència del dolor.

Què és el dolor?

El dolor és la percepció del cervell davant d’una amenaça i la forma que té d’avisar-te que alguna cosa no va bé. Hi ha casos com els de les persones que pateixen fibromiàlgia que, malgrat que les seves proves mèdiques demostrin que tot està bé, pateixen un dolor insuportable. O casos com els de persones que han patit l’amputació d’una extremitat que, sense, segueixen patint dolors en aquesta. Això passa perquè el dolor està en una àrea del cervell, defensa la Dra. Serrat.

Els dolors que es poden tractar amb les teràpies de “reeducació de la percepció del dolor al cervell” són els provocats per la fibromiàlgia, problemes cervicals, lumbars, dorsals o la migranya, entre d’altres.
La Dra. Serrat es refereix a dolors que s’allarguen en el temps més d’un any, que ja s’hagin fet persistents. En aquests casos, l’educació en la neurociència del dolor es complementa amb el tractament mèdic adequat, posterior a l’estudi previ diagnòstic i indica si hi ha la possibilitat d’eines de fisioteràpia per a la rehabilitació en cadascun dels casos.

El dolor i el cervell

Hi ha la pauta errònia que quan percebem dolor, cal fer repòs. El que hauríem de fer és el contrari: ensenyar al cervell que podem fer una tasca concreta sense que ens causi dolor; si no, en certa manera, estarem donant la raó al cervell i el dolor continuarà.

Practicar activitats a l’aire lliure com ara anar a la muntanya, passejar mitja hora al parc… són essencials per iniciar-nos en teràpies que ens ajudin davant d’un dolor persistent, però hi ha tres pilars bàsics per aconseguir una millora en la qualitat de vida: l’educació, exercici terapèutic i abordatge psicològic. Aquestes són les bases dels tractaments que ja es duen a terme.

Si voleu, podeu llegir article de la Dra. Serrat a: Mayte Serrat, investigadora: “El dolor no és al cos, és al cervell, i hi ha eines per reeducar-lo”.

Davant d’un episodi ocasional o crònic de dolor (artrosis, migranyes, dolor d’esquena…), a Kilabe us podem ajudar amb fisioteràpia, teràpia visceral i pautes d’exercicis. Contacteu amb nosaltres: us ajudarem a aconseguir una millor qualitat de vida i a minimitzar l’impacte dels processos inflamatoris que condicionen el vostre benestar.

Contacte a través de WhatsApp
Contacte a través de WhatsApp