5 bones raons per anar al fisioterapeuta

Com ja hem explicat alguna vegada, la fisioteràpia és l’àrea de la salut encarregada de prevenir i rehabilitar diferents lesions del cos humà, aplicant un conjunt de mètodes, actuacions i tècniques que prevenen, recuperen i curen. Una de les raons d’aquesta especialitat mèdica és la prevenció i és per això que és més que recomanable anar al fisioterapeuta abans que la lesió o el dolor ens limiti al nostre dia a dia.

Tot i això, és cert que la majoria de nosaltres, com a pacients, demanem hora per acudir al fisioterapeuta quan patim alguna lesió o quan tenim un dolor agut -a més de limitant-, sigui muscular sigui ossi. I és important tenir en compte que no només cal acudir a la consulta en casos de dolor, sinó que, com a professionals de la fisioteràpia, també ajudem en la prevenció de possibles lesions i en el tractament de diverses patologies puntuals o cròniques de caràcter lleu.

També és aconsellable consultar-nos abans d’una cirurgia, especialment si es tracta d’una intervenció osteomuscular, ja que podem planificar i ensenyar una sèrie de rutines i exercicis d’activitat física i contribuir en la recuperació i en un benestar general de la salut.

Acudir a un professional fisioterapeuta és important, també, per aconseguir la reincorporació funcional d’una persona amb discapacitat física, incrementant la millora en la qualitat de vida, en l’àmbit personal, social i laboral. Entre altres, hi ha 5 bones raons per anar al fisioterapeuta, i en aquest breu article, des de Kilabe, en volem parlar una mica.

1. Tractar el problema abans que arribi el dolor

Acudir a la consulta del fisioterapeuta o al centre de fisioteràpia i ser tractats per una o un professional, ens ajudarà a conèixer el nostre cos i detectar si alguna cosa no va bé. La rutina diària, una feina sedentària, esforços físics reiterats i sobrecàrregues emocionals… qualsevol d’aquests casos ens poden portar a patir una lesió.

La prevenció és un aspecte important en l’àmbit mèdic i en la nostra vida. I amb les tècniques de fisioteràpia adequades, podrem disminuir o fins i tot evitar alguna limitació estructural futura. Potser no som conscients de les àrees sobrecarregades que podrien causar-nos dolor més endavant, per la qual cosa la prevenció i intervenció professional del fisio per millorar la integritat estructural del nostre cos és essencial, no només per als esportistes professionals, sinó també a mesura que envellim o en qualsevol etapa de la nostra vida.

2. Millorar la mobilitat

La fisioteràpia ens pot ajudar a millorar la mobilitat per dur a terme activitats de la vida diària, cosa que farà que millori la nostra qualitat de vida. A través de les diferents tècniques aplicades a la consulta, es produirà una millora de la mobilitat funcional limitada. A més, aquestes tècniques s’adaptaran a cada necessitat concreta.

Aquestes tècniques se centren en l’estimulació controlada i suau de les articulacions, mobilitzant així, conscientment i progressivament cadascuna d’elles, a través del seu rang complet de moviment. L’objectiu principal és millorar la funcionalitat i la capacitat de resposta del sistema musculoesquelètic davant moviments complexos i variats.

Per tant, treballar la mobilitat articular redueix tensions i càrregues excessives en músculs, tendons i lligaments, disminuint així el risc de patir lesions musculoesquelètiques, a més de prevenir contractures, tendinitis i altres malalties.

3. Recuperació d’una malaltia o lesió

El més recomanable després de patir una lesió, sigui per causes esportives o derivades d’una intervenció quirúrgica o accident, és recórrer a la fisioteràpia. El fisioterapeuta serà qui després de fer una avaluació personalitzada de cada cas optarà pel tractament que millor s’adapti a la malaltia del pacient.

La recuperació de qualsevol lesió és un procés que requereix dedicació i com més feina i temps inverteixi el pacient, més progressos podrà fer. Encara que les lesions de cada persona i la percepció del dolor són únics, els pacients tendeixen a experimentar més benestar -i, tanmateix, de millora- al llarg de la teràpia.

4. Alleujar els problemes derivats de l’edat

El paper actiu de la persona, la seva implicació i un treball coordinat amb el seu fisioterapeuta és la clau per aconseguir millors resultats pel que fa a la salut de la gent gran. A més de prevenir i tractar malalties de molts tipus, les persones sèniors podran guanyar mobilitat i, per tant, millorar la seva qualitat de vida.

En el cas de la gent gran, la fisioteràpia també té com a objectius principals millorar la seva qualitat de vida, tant físicament com emocionalment. El fet que el pacient tingui una bona mobilitat articular i força muscular, millori l’equilibri, recuperi autonomia i que, en definitiva, la persona gran augmenti la confiança amb les seves capacitats físiques i motores, ajudarà a desenvolupar qualsevol activitat quotidiana diària de manera més àgil i segura.

Sabem que l’exercici físic disminueix la incidència de patir un Ictus i de patir malalties més comunes; i, a més, segons estudis recents, un de cada 5 casos de demència senil podrien tenir explicació en la inactivitat de la persona.
Però hi ha més beneficis de la fisioteràpia geriàtrica:

  • Ajuda la persona gran a tenir més autonomia.
  • En millorar la seva capacitat física i augmentar la massa muscular (netejar-se o aixecar-se i asseure’s al sofà, serà menys difícil). Redueix la possibilitat de patir qualsevol mena de caiguda, cosa que es pot produir freqüentment en la gent gran.
  • Redueix el risc de patir alguna patologia associada a la manca de mobilitat.
  • Facilita la recuperació de qualsevol possible cop o caiguda.
  • Redueix l’estrès i l’ansietat, i facilita un descans i una millor qualitat del son.

5. Assessorament i prevenció de lesions

El fisioterapeuta també és el professional que prescriu exercicis específics per ajudar a millorar la mobilitat funcional. Aquests exercicis són de diversos tipus: exercicis d’enfortiment, exercicis de rang de moviment, exercicis de flexibilitat i exercicis d’equilibri. Dissenyarà rutines d’activitat física, indicant quins exercicis són millors en funció de la condició específica de cada pacient.

Al nostre dia a dia també podem incorporar hàbits que evitaran lesions habituals. Algunes rutines són:

  • Escalfament i estiraments.
    Abans de qualsevol activitat física, sigui una sessió d’exercici o una tasca domèstica que requereixi esforç físic, cal dedicar uns instants a l’escalfament i als estiraments.
  • Aixecar o alçar objectes correctament.
    Fer-ho incorrectament és una de les causes principals de lesions a la vida diària. Com fer-ho de manera correcta? És recomanable flexionar els genolls en lloc de la cintura, mantenir l’esquena recta i fer servir els músculs de les cames per aixecar-se, evitar torsions o moviments bruscs. I si l’objecte és molt pesat, no dubteu a demanar ajuda.
  • Mantenir la postura adequada.
    Una bona postura alleuja la tensió a la columna vertebral i redueix el risc de lesions musculars. Esquena recta, espatlles relaxades, evitar encorbar les espatlles… són gestos imprescindibles per evitar sobrecàrregues i lesions.
  • Escoltar el cos i “aprendre” a descansar.
    Ignorar els senyals de fatiga o dolor que el nostre cos ens envia és un error molt comú. És important aprendre a escoltar el nostre cos i reconèixer els senyals que indiquen que necessitem descansar o reservar temps per a nosaltres per poder seguir amb la nostra rutina amb forces i salut.

Seguint aquests breus consells de fisioteràpia a la nostra activitat diària aconseguirem evitar lesions comunes en el dia a dia, a més d’adoptar una actitud preventiva. Esperem i desitgem que us hagin ajudat.

Davant d’un episodi ocasional o crònic de dolor, a Kilabe us podem ajudar amb fisioteràpia, teràpia visceral i pautes d’exercicis personalitzades i a la vostra mida. Contacteu amb nosaltres: els fisioterapeutes us podem ajudar a aconseguir una millor qualitat de vida.

Contacte a través de WhatsApp
Contacte a través de WhatsApp