Beneficis de l’activitat física per a la salut

Les vacances ja són història i setembre és el mes en què tornem a la nostra rutina: la jornada laboral habitual, els desplaçaments per anar a la feina, els més petits de la casa tornen a l’escola i, per fer-ho més complicat, l’estrès i les presses d’aquest mes fan que oblidem iniciar amb força el nostre particular curs escolar, dedicar-nos una estona i practicar activitat física.

Els fisioterapeutes, com a professionals de la salut, mirem d’inculcar als nostres pacients i a la societat -en general- l’hàbit de moure’s i practicar qualsevol activitat física que sigui adient per a nosaltres. El nostre cos necessita bellugar-se per mantenir les seves funcions ben actives, tant físiques com mentals.

Per això, avui, l’equip de Kilabe volem dedicar uns minuts a parlar-vos de la utilitat, a qualsevol edat, de moure’ns una mica cada dia.

Quins són els beneficis de practicar exercici?

Els beneficis biològics d’exercitar-se, en l’àmbit físic, són entre d’altres:

  • La millora de la forma física i la resistència.
  • Millora de la vascularització. El cor bomba més fort la sang, que pot arribar millor als teixits (ossos, músculs, tendons) que estaran més ben nodrits, és a dir, gaudiran de millor qualitat. A més, prevenim l’Osteoporosi.
  • Regulació de la pressió arterial i millora de l’estat de les artèries. Fer exercici evitarà l’acumulació de plaques de colesterol i minimitzarem riscos de patir ictus, atacs de cor i altres accidents cardiovasculars i al càncer de Còlon i càncer de mama.
  • L’exercici ens ajuda a regular el sucre en la sang, la resistència a la insulina i a prevenir la Diabetis.
  • També ens ajuda a mantenir el pes corporal, a augmentar el to i la força dels nostres músculs.
  • Ens ajuda a incrementar la nostra capacitat pulmonar.
  • Practicant exercici reduirem els nivells de greix visceral, que és aquell que s’acumula sobretot a la cavitat abdominal, a tocar dels nostres òrgans vitals. L’excés percentual d’aquest greix està associat a l’increment de risc de patir malalties cardiovasculars, com l’infart i ateroesclerosi, ja que el greix visceral pot dipositar-se també al cor.
  • Durant l’etapa de creixement, millorarà la motricitat, disminuirà el risc d’obesitat dels infants.

En l’àmbit mental, moure’ns i exercitar-nos ens ajuda a segregar una sèrie de substàncies, entre d’altres l’endorfina, que ens ajuda a sentir-nos  bé, millora el nostre estat d’ànim i contribuirà al fet que evitem la depressió.

A més, practicar activitat física…

  • Augmentarà el nostre rendiment, que contribuirà a fer créixer i/o augmentar la nostra autoestima, per tant, beneficiarà positivament a les nostres relacions.
  • Ens ajudarà a tenir major sensació de rendiment i control del nostre temps.
  • Podrem disminuir l’ansietat i els efectes perjudicials de l’estrès.
  • Serà positiu de cara a la prevenció de malalties cognitives (demències, Alzheimer, Parkinson, etc…).
  • Millora l’autonomia i el desenvolupament integral de la persona.
  • En els més petits, fer exercici contribuirà al bon rendiment escolar i a la socialització i integració.

 

 

Quins tipus d’exercicis hi ha i quins són els adients per mi?

A priori, una primera classificació de tipus d’exercicis seria diferenciar-los entre exercicis aeròbics, de resistència i de flexibilitat.

Exercicis aeròbics

Els exercicis aeròbics són aquelles activitats de menor intensitat que els que realitzem anaeròbicament (d’alta intensitat, com l’aixecament de pesos, curses curtes a gran velocitat…) però que realitzem durant un període de temps més llarg, per tal d’aconseguir més resistència. Els exercicis aeròbics, a diferència dels anaeròbics, no augmenten la massa muscular.

Dins d’aquest grup hi podem englobar caminar de pressa, córrer, nedar, muntar en bicicleta, fer esports d’equip -futbol, bàsquet-, ballar, practicar “cardio”… Aquest tipus d’exercici ajuda també a cremar hidrats i greixos i, per fer-ho, cal utilitzar oxigen. Per això és beneficiós per la nostra salut.

Exercicis de resistència o isomètrics

Els exercicis de resistència (o isomètrics) ens ajuden millorant la força dels nostres músculs, per tant, a evitar lesions musculars, articulars i dels ossos. En aquest tipus d’exercici és necessària tensió muscular, però sense contracció o extensió, o sigui, sense moviment.

Alguns exemples d’exercicis isomètrics o de resistència són la planxa estàtica, els esquats estàtics sobre la paret o a l’aire (sentadillas) i la gambada de reverència isomètrica, exercici que ens ajuda a treballar, per exemple, abdominals, glutis, quàdriceps, isquiotibials, part interior de les cuixes i els bessons.

Exercicis de flexibilitat

Quan practiquem exercicis de flexibilitat, estirem els músculs i així augmentem i mantenim la flexibilitat corporal. Aquests exercicis, segurament, no ens ajudaran a tenir més força o resistència, però ens beneficiaran amb una major llibertat de moviment durant la pràctica de l’activitat física i en el nostre dia a dia.

Quin exercici és adequat per mi?

Com heu pogut llegir, hi ha moltes bones raons per fer el pas d’abandonar el sedentarisme i moure’ns. Ara bé, abans de fer-ho hi ha una sèrie de factors que cal tenir en compte:

  • Si patim una lesió, patologies prèvies, discapacitats o malalties, potser l’exercici pot agreujar-les. Tots els exercicis o tots els tipus d’exercici no són adients per tothom.
  • Cal acompanyar l’exercici d’una bona alimentació i d’una bona qualitat de son i de descans. Alimentació, exercici i descans estan fortament relacionats entre ells: ens activem i tenim més ganes de cuidar-nos, rebaixem els nivells d’ansietat i podem deixar de menjar compulsivament o inflar-nos de menjar quan no toca. Si ens cansem més, dormim millor i tenim millor descans, que és una part indispensable de l’ “aprofitament” dels beneficis de fer activitat física.
  • Regulem correctament des de l’inici la intensitat, la durada, els dies que practicarem exercici i l’activació de la musculatura per aconseguir el canvi que busquem.
  • Quan es tracta d’exercici, tan important és el dia en què hi ha pràctica com el dia en què donem descans al cos.
  • Practiquem una activitat que ens agradi. Així la possibilitat d’èxit integrant-la a la llarga a la nostra vida serà major.

Si teniu uns hàbits sedentaris i esteu decidits a fer un canvi, els professionals de la salut com nosaltres, som els més indicats per valorar la vostra condició física i aconsellar-vos. Per començar, podeu donar un cop d’ull als nostres Vídeo Exercicis, que us ajudaran a iniciar-vos, a casa, amb exercicis molt bàsics de mobilització o potenciació global de la musculatura.

Existeixen treballs més analítics que el nostre equip prescriurà sempre de forma personalitzada i adaptada a cadascú a consulta. Per fer-ho, només cal que contacteu amb nosaltres i ens demaneu hora. Us ajudarem a activar-vos!!!

 


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

He llegit i accepto l'Avís Legal

Contacte a través de WhatsApp
Contacte a través de WhatsApp