Som el que mengem i som gent sana

En un moment com aquest que estem vivint, tots sabem que el millor que podem fer és protegir-nos: així evitarem contagiar-nos i contagiar els nostres. I una de les millors formes d’ajudar a protegir-nos és enfortir el nostre sistema immunitari.

El 80% del nostre sistema immunitari depèn del nostre sistema digestiu. Si el nostre tracte digestiu està inflamat o és massa permeable (és a dir, no assimila correctament els nutrients que ingerim) aquest és un mal regulador del nostre sistema immunitari. Per tant, una bona alimentació pot ser la millor aliada per ajudar a enfortir les nostres defenses.

El zinc: un mineral essencial per a la nostra salut

El zinc és un nutrient que intervé a escala enzimàtica. A més, ajuda el sistema immunitari a combatre els virus i els bacteris que ataquen el nostre organisme, a banda de què ajuda el cos a fabricar proteïnes. La manca o dèficit de zinc pot comportar diversos problemes de salut: ens pot caure més el cabell, poden aparèixer lesions a la pell i podem perdre la gana i/o la concentració, entre altres.

 On trobem el zinc, de forma natural?

  • A les ostres, cloïsses, musclos, crancs i marisc és on trobem més zinc.
  • A la carn vermella, pollastre, gall dindi.
  • A les avellanes, ametlles, fruits secs
  • Al formatge i lactis.

El tabac n’elimina l’eficiència.

A banda del zinc, és important que també mengem aliments rics en vitamina A, ja que aquesta té un efecte directe sobre el sistema immunitari perquè influencia la formació i diferenciació dels glòbuls blancs. La vitamina A la trobarem a l’oli de peix i la vitamina B, que també és important, la trobarem a les vísceres d’animals sans que es mouen, ecològics i de granja. La vitamina C la podem trobar, sobretot als cítrics. També a la magrana, que és un gran antioxidant, a banda d’una font de vitamina C. I la vitamina D s’obté prenent -amb mesura- el sol, que activa la melanina i és bona reguladora del sistema immunitari.

La ceba i l’all cru també són coneguts per les seves propietats com a antibiòtics naturals i ajuden a combatre les infeccions. El Gingebre és molt ric en vitamines, potassi i Niacina: té propietats antivirals i antibacterianes. I, a més, té efectes expectorants que ens ajuden a combatre refredats i grip. És bo prendre una infusió de gingebre i llimona, a ser possible en dejú, per tal d’absorbir-ne els beneficis al màxim.

Font: https://www.instagram.com/la.nutri_lauralabernia/

La flora intestinal

Com hem dit abans, el nostre sistema immunitari depèn, en gran part, del nostre sistema digestiu. Per tant, és important tenir la flora intestinal en les millors condicions possibles. Els aliments probiòtics ajuden els microorganismes del nostre cos a estar en les millors condicions, de forma que ens protegeixin al màxim i que el sistema immunològic estigui ben reforçat. Podem comprar probiòtics directament a la farmàcia, però hi ha aliments que també el contenen de forma natural, com el Quefir, el Miso, la xocolata negra, la Kombutxa (que és una beguda fermentada coneguda com a te de fong xinès i que trobem a les botigues de productes biològics o ecològics).

Què ens fa baixar les defenses?

Hi ha aliments i substàncies que ens fan baixar les defenses, com per exemple el tabac, l’alcohol, els sucres i els aliments processats. Per tant, és convenient evitar el consum d’aquests productes o reduir-lo al màxim.

Els hàbits saludables i les precaucions també hi ajuden

A banda d’això, com a part d’uns hàbits sans, convé descansar bé, disminuir l’estrès i fer exercici de manera regular, que també ajuda a activar el sistema immunològic.

I sobretot: està molt bé mantenir en condicions òptimes les nostres defenses, però no ens hem d’oblidar de les mesures bàsiques de protecció: distància social, mantenir una molt bona higiene de les nostres mans i utilitzar sempre la mascareta per protegir-nos.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

He llegit i accepto l'Avís Legal

Contacte a través de WhatsApp
Contacte a través de WhatsApp