El Síndrome de Dolor Miofascial és un quadre clínic amb afectació neuromuscular, que produeix un trastorn dolorós regional, afectant a músculs i fàscies.
En esportistes una de les patologies més freqüents és el Síndrome de Dolor Miofascial (SDM), que és una de les causes més freqüents de dolor i a la vegada menys conegudes.
Es podria definir com un dolor que s’origina al múscul i que comprèn una sèrie de condicions que donen dolor referit a una altre part del cos sense una causa clínica específica i afecten a la funcionalitat d’aquest múscul.
La principal característica del SDM el es punt gatell, una banda muscular tensa que conté un punt hiperirritable, que és l’estructura responsable de la aparició del dolor referit i inespecífic.
Aquest síndrome es important ja que el punt gatell es localitza a la musculatura esquelètica, que representa el 40% del pes corporal i es sotmesa al seu us en les activitats de la vida diària i més encara en activitats esportives, sent així una de les principals fonts de dolor. Alguns estudis diuen que el 30% de la població ho pateix, però passa desapercebut o esta diagnosticat erròniament, dient-li tendinitis, ciatàlgia, …
Per tractar el SDM disposem de varies tècniques de teràpia manual i de la punció seca, que consisteix en punxar el punt gatell amb una agulla de acupuntura per tal de inhibir-lo.
Altre de les tècniques que utilitzem en el nostre centre, es el embenat neuromuscular o kinesiotaping, consisteix en l’aplicació d’unes benes de diferents colors que sense restringir l’arc de moviment de l’articulació que tractem, ajuda al seu millor funcionament i a millorar el dolor.
Segons on l’apliquem podrem normalitzar el to muscular, treure tensió tendinosa o lligamentosa, ajuda al sistema limfàtic, sobretot disminuint l’edema en patologia aguda. Aquest embenats el podem portar 4 o 5 dies, sent així un complement molt eficaç per al nostre tractament. La majoria de los problemes de dolor miofascial se solen solucionar favorablement, utilitzant la tècnica correcta.