El paper del fisioterapeuta en la Salut Mental dels pacients

Al XX Congrés Internacional de Fisioteràpia en Salut Mental, celebrat a Colòmbia aquest mes de setembre passat, s’ha parlat de la importància d’incloure la fisioteràpia en els tractaments per a pacients que pateixen problemes de salut mental.
Durant les ponències s’ha posat de manifest que la pràctica d’exercici terapèutic, la consciència corporal, la fisioteràpia respiratòria i algunes tècniques de relaxació ajuden a millorar, de manera notable, la salut mental.

En aquest breu article d’avui, des de Kilabe, volem reflexionar sobre la relació entre el benestar físic i el mental, com els fisioterapeutes -que compartim temps durant les nostres sessions amb els pacients- som, a mesura que aquests es relaxen, receptors de confidències, preocupacions i pors.
I és que molts pacients insinuen o verbalitzen les preocupacions durant les sessions, i en sentir que són escoltats sense jutjar, es crea un clima de confiança que facilita l’expressió dels problemes emocionals.

Els fisioterapeutes tenim una visió molt holística de la salut; és a dir, tractar tot el sistema (cos i ment) en lloc d’una part del cos farà que ens trobem bé. I durant les sessions, a més, detectem coses que, encara que per al pacient no siguin importants, en realitat ho són; i en elles hi ha part de l’origen del seu problema, pel que fa a la seva salut. Aquest enfocament integral permet al fisioterapeuta, a més, adaptar el tractament físic a les necessitats psicològiques del pacient, millorant-ne tant el benestar físic com mental.

Benestar integral

La relació inseparable entre salut física i salut mental és una evidència que cal no oblidar.

La fisioteràpia és una ciència que pot ajudar en l’àmbit físic a qui estigui patint depressió, ansietat o alteracions alimentàries, entre altres trastorns. Per tant, l’escolta activa per part del fisioterapeuta és fonamental per detectar possibles problemes de salut mental als pacients. En prestar atenció no només a les paraules, sinó també al llenguatge corporal, to de veu i emocions del pacient, les i els fisioterapeutes podem identificar signes d’estrès o altres problemes, que sovint es manifesten al cos.

A més, en alguns casos, si detectem senyals preocupants, els físios podem derivar el pacient a un especialista en salut mental contribuint així a un abordatge multidisciplinari que potencia la recuperació global.

Investigacions exposades al congrés de què hem parlat anteriorment, han mostrat que un enfocament combinat, que inclogui la salut física i mental, millora els símptomes i disminueix el risc de recaigudes per part dels pacients, a més de reduir l’ús de medicació.

Als països nòrdics, Regne Unit, Austràlia i Nova Zelanda, entre altres, en integrar ambdues teràpies, conjuntament, en els sistemes de salut, s’han demostrat resultats molt beneficiosos en els seus pacients. S’assenyala, igualment, la importància creixent d’aquesta disciplina a escala internacional.

La fisioteràpia respiratòria i les tècniques de relaxació

La fisioteràpia respiratòria és una subespecialitat de la fisioteràpia que està orientada a prevenir, tractar i estabilitzar les disfuncions o alteracions de la respiració, ajudant així a la consecució de la relaxació, entre altres beneficis.

L’especialista a fisioteràpia respiratòria pot emprar – entre altres tècniques- la denominada Tècnica de control de la respiració, respiració diafragmàtica, per al control del patró respiratori amb tècniques de consciència respiratòria, realitzant inspiracions i espiracions profundes i eficaces.

De la mateixa manera, treballant amb tècniques respiratòries de relaxació -conjunt de procediments i pràctiques que s’apliquen en medicina i psicologia amb l’objectiu de reduir la tensió física i mental, millorar el benestar general i augmentar la capacitat per manejar l’estrès-, el pacient, seguint les indicacions del professional en fisioteràpia, aconseguirà una millora en la qualitat de vida.

Activitat física per a la salut

Practicar activitat física és essencial per a la nostra salut. El nostre cos necessita moure’s per mantenir les seves funcions ben actives, tant físiques com mentals. Els fisioterapeutes, com a professionals de la salut, intentem inculcar els nostres pacients i la societat, l’hàbit de moure’s i practicar qualsevol activitat física que sigui adequada per a nosaltres.

Els beneficis biològics de ser constants a l’hora de fer una activitat física són ben coneguts. Alguns d’ells són:

  • Millora de la vascularització.
  • Ajuda a la regulació de la pressió arterial i, per tant, millora de l’estat de les artèries.
  • Regula el sucre a la sang, la resistència a la insulina i a la prevenció de malalties com la Diabetis.
  • Manté el pes corporal i la reducció dels nivells de greix visceral…

Hi ha moltes bones raons per fer el pas d’abandonar el sedentarisme i moure’ns, però abans de fer-ho hi ha una sèrie de factors a tenir en compte, depenent de cada persona. Seran els professionals els qui pautin els exercicis segons les necessitats dels pacients.

En l’àmbit mental, l’exercici no només millora la nostra forma física, sinó que també té un profund impacte en el benestar emocional. En moure’ns i exercitar-nos, el nostre cos segrega una sèrie de substàncies, com l’endorfina, coneguda com a “hormona de la felicitat”, que ens ajuda a sentir-nos bé, millora l’estat d’ànim i redueix els símptomes d’estrès, ansietat i fins i tot la depressió. A més, l’exercici regular contribueix a una major claredat mental, millorant la capacitat de concentració i promovent un descans més reparador, i tot això impacta positivament en la nostra qualitat de vida.

Altres tècniques de Fisioteràpia en Salut Mental

La Fisioteràpia en Salut Mental ha mostrat evidència científica en una gran varietat d’alteracions mentals, com els casos de trastorns alimentaris, depressió, esquizofrènia, alteracions de la personalitat, demències, conductes addictives i ansietat.

Altres tècniques aplicades pels fisioterapeutes especialistes en salut mental són principalment:

  • Teràpia de la Consciència Corporal Basal: es tracta d’una estratègia terapèutica que se centra a millorar la salut i el benestar de les persones intentant augmentar la qualitat del moviment corporal per mitjà de patrons musculars.
  • Teràpia Psicomotora: és una disciplina que treballa amb el moviment espontani de la persona.
  • Massoteràpia adaptada: és una teràpia manual que implica la manipulació dels teixits tous del cos amb l’objectiu de promoure la salut i el benestar.
  • Estimulació multisensorial: és una teràpia que promou l’activació de diversos sentits com l’oïda, la vista, el tacte, el gust i l’olfacte.
  • Activitat física adaptada: es tracta d’una disciplina que posa èmfasi en els interessos i les capacitats dels individus amb condicions limitades de salut, discapacitat o trastorn crònic.
  • Reeducació Postural Global: és un tractament que se centra en la correcció de les tensions musculars, considerant el paper fonamental que la postura té a la salut física.

L’aplicació de qualsevol d’aquestes tècniques la determinarà el professional en fisioteràpia, segons les característiques específiques de cada persona, depenent de l’edat, les patologies i les necessitats actuals.

Així doncs, algunes investigacions presentades al Congrés de Colòmbia van plasmar que un enfocament combinat que integri la salut física i mental no només redueix l’ús de medicació amb tot allò que això significa, sinó que també millora els símptomes d’aquestes afeccions i disminueix el risc de recaigudes.

 

A Kilabe, com a professionals de la fisioteràpia, no només ens enfoquem en la rehabilitació física, sinó que també som conscients de la cura del benestar emocional. A través de tècniques d’exercici, relaxació i teràpia manual podem ajudar a reduir l’estrès, l’ansietat i la depressió, promovent una millor qualitat de vida. A més, en establir una relació de confiança amb els pacients, facilitem la comunicació sobre les seves emocions i preocupacions, cosa que permet actuar basant-nos en un enfocament integral que beneficiï el pacient.

Si creus, com nosaltres, que et podem ajudar i que en la cura de la salut mental també hi ha la clau per a una millora física, contacta amb nosaltres i reserva la teva cita.

Contacte a través de WhatsApp
Contacte a través de WhatsApp