Arriba el fred: és temps de mocs

Al novembre arriba el fred de debò. Canviem de temperatura constantment quan entrem i sortim dels comerços, de casa… i, per acabar-ho d’adobar, el nostre sistema immune està una mica més feble del que és habitual a causa del canvi d’estació.
Aquesta és la recepta perfecta per tenir problemes amb refredats, mocs i grips.

Tots ho sabem: aquest any la xarxa sanitària està i estarà més col·lapsada del que és habitual a causa de la pandèmia de la #Covid. Els fisioterapeutes amb coneixements sobre Fisioteràpia respiratòria en sabem, de capacitat respiratòria i els problemes que pot ocasionar l’acumulació de mocs als pulmons. Per això us volem aclarir alguns dubtes i oferir-vos alguns consells relacionats amb aquest tema que ens ajudin a cuidar-nos i estalviar-nos una visita al metge.

El moc és una substància biològica que produeix el nostre cos. Existeix al llarg de tot el conducte aeri: des del nas fins a la part final del pulmó (l’alvèol). Quan es produeix una inflamació o infecció a les vies aèries, el cos augmenta la producció de moc com a sistema de defensa. Aquesta mucositat pot provocar que es taponi el nas, la via o els bronquis, cosa que dificultarà el trànsit d’aire.

Mocs a les vies altes

Els mocs a les vies altes (cavitat nasal i laringe) poden ser molt empipadors, sobretot per als més petits de la casa. Cal fer neteges nasals amb sèrum fisiològic i mocar-se suaument.

No us moqueu fort!!! És contraproduent perquè, en fer-ho, augmenta la pressió a les oïdes i aquesta pressió, a més, pot entaforar moc dintre dels conductes del sinus. I això, és clar, provocarà rinitis o sinusitis, empitjorant la situació.

Les neteges nasals són molt recomanables, sobretot si hi ha presència de moc espès, però és millor no realitzar-los de forma rutinària si no hi ha mucositat: evitarem irritació innecessària.

En aquest vídeo de YouTube veureu el procediment per realitzar un rentatge nasal a un nadó: https://www.youtube.com/watch?v=dIftH3_9DTc

Mocs a les vies baixes

L’excés de mocs a les vies baixes (tràquea, bronquis i pulmó) fa que es limiti l’espai per a la circulació d’aire. Una mica com passa amb l’excés de trànsit a un carrer quan hi ha massa cotxes que hi circulen. Les medicacions com el conegut “Ventolin” forcen l’obertura de la via per tal de descongestionar-la. Els inhaladors de Salbutamol (Ventolin és el nom comercial), cal saber-los usar correctament, hem d’evitar abusar-ne i, sobretot, cal conèixer els seus efectes secundaris.

Les tècniques que apliquem en Fisioteràpia respiratòria fan que el moc es mobilitzi cap a la sortida. Ho fem gràcies a la pressió que apliquem controladament al tòrax i l’abdomen, que canvia de volum gràcies a l’aire que surt i entra dels pulmons. Amb aire inhalat i exhalat a velocitat, doncs, ajudem a desfer-nos del moc cap a la via alta (la boca). Si el moc no es drena correctament, aquest s’infectarà (o reinfectarà) i es produirà una bronquitis amb possibles complicacions.

Empassar-se la mucositat

Moltes vegades, a la consulta, ens parleu de com els petits de la casa combaten la mucositat empassant-se-la. Pot semblar una afirmació controvertida, però és millor empassar-se els mocs que estar constantment mocant-se i irritant-se les mucoses. Quan ens empassem la mucositat, aquesta va cap a l’estómac i l’eliminem per la femta. Mocar-se és un acte molt habitual i socialment acceptat -més que empassar-se els mocs- però si ens moquem, fem-ho suaument i mirem de fer-ho quan sigui estrictament necessari.

A #Kilabe oferim el servei de Fisioteràpia respiratòria per as nostres pacients. Si teniu problemes amb l’acumulació de mucositat o bé patologies respiratòries, truqueu-nos i demaneu visita. Seguim un protocol estricte pel que fa a la desinfecció dels espais del centre, l’instrumental i equipament.

Ens posem a la vostra disposició per resoldre les vostres consultes al respecte. Compte amb el fred! Cuidem-nos i evitem visites al CAP aquest hivern per tractar patologies on la Fisioteràpia ens pot ser de gran ajuda.

Contacte a través de WhatsApp
Contacte a través de WhatsApp