Arriba el fred: és temps de mocs

Al novembre arriba el fred de debò. Canviem de temperatura constantment quan entrem i sortim dels comerços, de casa… i, per acabar-ho d’adobar, el nostre sistema immune està una mica més feble del que és habitual a causa del canvi d’estació.
Aquesta és la recepta perfecta per tenir problemes amb refredats, mocs i grips.

Tots ho sabem: aquest any la xarxa sanitària està i estarà més col·lapsada del que és habitual a causa de la pandèmia de la #Covid. Els fisioterapeutes amb coneixements sobre Fisioteràpia respiratòria en sabem, de capacitat respiratòria i els problemes que pot ocasionar l’acumulació de mocs als pulmons. Per això us volem aclarir alguns dubtes i oferir-vos alguns consells relacionats amb aquest tema que ens ajudin a cuidar-nos i estalviar-nos una visita al metge.

El moc és una substància biològica que produeix el nostre cos. Existeix al llarg de tot el conducte aeri: des del nas fins a la part final del pulmó (l’alvèol). Quan es produeix una inflamació o infecció a les vies aèries, el cos augmenta la producció de moc com a sistema de defensa. Aquesta mucositat pot provocar que es taponi el nas, la via o els bronquis, cosa que dificultarà el trànsit d’aire.

Mocs a les vies altes

Els mocs a les vies altes (cavitat nasal i laringe) poden ser molt empipadors, sobretot per als més petits de la casa. Cal fer neteges nasals amb sèrum fisiològic i mocar-se suaument.

No us moqueu fort!!! És contraproduent perquè, en fer-ho, augmenta la pressió a les oïdes i aquesta pressió, a més, pot entaforar moc dintre dels conductes del sinus. I això, és clar, provocarà rinitis o sinusitis, empitjorant la situació.

Les neteges nasals són molt recomanables, sobretot si hi ha presència de moc espès, però és millor no realitzar-los de forma rutinària si no hi ha mucositat: evitarem irritació innecessària.

En aquest vídeo de YouTube veureu el procediment per realitzar un rentatge nasal a un nadó: https://www.youtube.com/watch?v=dIftH3_9DTc

Mocs a les vies baixes

L’excés de mocs a les vies baixes (tràquea, bronquis i pulmó) fa que es limiti l’espai per a la circulació d’aire. Una mica com passa amb l’excés de trànsit a un carrer quan hi ha massa cotxes que hi circulen. Les medicacions com el conegut “Ventolin” forcen l’obertura de la via per tal de descongestionar-la. Els inhaladors de Salbutamol (Ventolin és el nom comercial), cal saber-los usar correctament, hem d’evitar abusar-ne i, sobretot, cal conèixer els seus efectes secundaris.

Les tècniques que apliquem en Fisioteràpia respiratòria fan que el moc es mobilitzi cap a la sortida. Ho fem gràcies a la pressió que apliquem controladament al tòrax i l’abdomen, que canvia de volum gràcies a l’aire que surt i entra dels pulmons. Amb aire inhalat i exhalat a velocitat, doncs, ajudem a desfer-nos del moc cap a la via alta (la boca). Si el moc no es drena correctament, aquest s’infectarà (o reinfectarà) i es produirà una bronquitis amb possibles complicacions.

Empassar-se la mucositat

Moltes vegades, a la consulta, ens parleu de com els petits de la casa combaten la mucositat empassant-se-la. Pot semblar una afirmació controvertida, però és millor empassar-se els mocs que estar constantment mocant-se i irritant-se les mucoses. Quan ens empassem la mucositat, aquesta va cap a l’estómac i l’eliminem per la femta. Mocar-se és un acte molt habitual i socialment acceptat -més que empassar-se els mocs- però si ens moquem, fem-ho suaument i mirem de fer-ho quan sigui estrictament necessari.

A #Kilabe oferim el servei de Fisioteràpia respiratòria per as nostres pacients. Si teniu problemes amb l’acumulació de mucositat o bé patologies respiratòries, truqueu-nos i demaneu visita. Seguim un protocol estricte pel que fa a la desinfecció dels espais del centre, l’instrumental i equipament.

Ens posem a la vostra disposició per resoldre les vostres consultes al respecte. Compte amb el fred! Cuidem-nos i evitem visites al CAP aquest hivern per tractar patologies on la Fisioteràpia ens pot ser de gran ajuda.


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

He llegit i accepto l'Avís Legal

Tornem -a poc a poc i amb mesures de protecció- a la #NovaNormalitat

Benvolgudes/ts,
Ja fa unes setmanes que el nostre centre va iniciar el retorn a la normalitat, evidentment amb mesures de protecció i només amb atenció en hores concertades.

Per explicar-vos-ho, hem realitzat una publicació al nostre perfil a Facebook on en parlem amb detall. Si teniu cap dubte, feu-nos-ho saber i mirarem de resoldre’l ?. Podeu contactar-nos al  93 733 90 79 / 655 615 564.

Us donem les gràcies per ajudar-nos a complir aquestes mesures.