L’esquí: un esport saludable, però no exempt de lesions

Amb el fred de debò arriba la neu. I amb la neu, a molts els vénen les ganes d’anar a esquiar el cap de setmana.

L’esquí és un esport saludable, però exigent. A més, es practica a força altitud (amb el seu efecte sobre la pressió sanguínia), a temperatures baixes i en terrenys irregulars i durs.

Si no en som experts cal tenir-hi respecte, prendre’s la pràctica de debò i valorar algunes coses abans d’iniciar-nos-hi: les estadístiques diuen que el 55% de les lesions en aquest esport (font: diariosanitario.com) es produeixen durant els primers 7 dies d’aprenentatge. A més, els homes pateixen lesions greus de cervicals; en el cas de les dones, hi ha més fractures de genoll i trencament de lligaments laterals interns, creuats anteriors i menisc. Un terç de les lesions es produeixen en aquesta articulació. També els qui practiquen “surf de neu” (snowboarding en anglès) o gaudeixen de la neu en trineu poden tenir lesions serioses a causa de la velocitat.

Així doncs, si no sou habituals de l’esquí i aquest any ho proveu per primera vegada, tingueu en compte aquestes recomanacions:

  • Utilitzeu material adient i equipeu-vos amb antelació. Aconseguiu un bon casc per evitar lesions de més gravetat al cap en cas de caiguda.
  • Per l’esquí cal una bona preparació tècnica i física. Per a les primeres sessions, és millor seguir les indicacions d’un monitor.
  • Fem petits descansos sempre que notem sobrecàrregues a la musculatura o cansament excessiu.
  • Tinguem presents els nostres límits, tant en l’aspecte de la prudència (sobretot si no som experts esquiadors), com en l’aspecte físic.

En cas de caiguda o lesió a l’espatlla, la coneguda lesió del “polze de l’esquiador” (trencament d’un lligament de la base del dit polze deguda a una caiguda amb el bastó a la mà) o qualsevol altra molèstia, recordeu que els professionals de la Fisioteràpia us ajudarem a tenir una bona recuperació: gaudir de l’esquí ho deixem tot per a vosaltres.

Contacte a través de WhatsApp
Contacte a través de WhatsApp