La incontinència fecal

La incontinència fecal és la pèrdua parcial o total de la capacitat per controlar voluntàriament l’expulsió de gasos i materials fecals.

La fuga de femtes o de gasos, o tots dos, en moments i llocs no apropiats representa un problema seriós que invalida física i socialment a la persona que pateix aquest trastorn, alterant la seva qualitat de vida.

Les persones que pateixen aquest problema solen amagar-ho i això els aïlla i els deprimeix.

Molta gent no coneix que existeixen tractaments eficaços per solucionar el problema, i com no és un tema que es pugui parlar obertament, és molt difícil poder derivar o aconsellar a algú que faci fisioteràpia del sòl pèlvic per solucionar-ho.

L’esfínter anal és un múscul que es contrau per evitar que surti la femta, la seva contracció es realitza a nivell neuronal, nosaltres no hem de realitzar cap esforç per mantenir-la. El recte, es un receptacle on es retenen les deposicions durant un temps, quan aquest està ple,anomenat capacitat de recollida fecal, envia un estímul neuronal que dóna una sensació rectal i és el moment d’evacuar.

Quan falla algun dels mecanismes d’aquest circuit produeix una incontinència fecal.

La força del múscul del esfínter anal és molt important per una bona continència, i aquesta es treballa reforçant els músculs del terra pèlvic.

La causa més freqüent de la incontinència fecal es d’origen obstètric, però l’origen pot ser per molts altres factors.

L’objectiu del tractament és aconseguir recuperar la continència fecal, per això es poden modificar els hàbits alimentaris, com evitar la cafeïna, evitar aliments que provoquen descomposició, menjar fibra si les deposicions són líquides, evitar realitzar exercici després dels àpats, tenir cura de la regió perianal, per evitar ferides, no empènyer mai al anar al lavabo, ni fer llargues estades asseguts al vàter.

Els exercicis del sol pèlvic potencien la musculatura anal i milloren la sensibilitat rectal.

La majoria dels casos d’incontinència fecal tenen tractament eficaç i permeten a la persona reprendre els seus hàbits i torna a gaudir d’una bona qualitat de vida.

Contacte a través de WhatsApp
Contacte a través de WhatsApp