Les copes menstruals: què són i com funcionen?

Una copa menstrual és un recipient habitualment de silicona, làtex o plàstic quirúrgic (tot i que habitualment són de silicona) que s’introdueix a la vagina durant la menstruació i retén el fluix menstrual.

Les copes menstruals no absorbeixen el fluix, com els tampons i les compreses, sinó que aquest queda emmagatzemat al seu interior fins que es buida el seu contingut, per exemple, al vàter.

Ben al contrari del que pugui semblar, les copes menstruals no són un producte nou ni de recent invenció. Ja existien copes menstruals (molt rudimentàries, tot sigui dit) abans de l’any 1900, i cap als anys trenta es varen començar a produir industrialment als Estats Units. Durant la Segona Guerra mundial les copes menstruals es van deixar de fabricar, sobretot, a causa de l’escassetat del làtex, necessari per a la seva fabricació.

Cap a finals dels anys vuitanta, les copes menstruals es van tornar a popularitzar. N’hi havia de disponibles en diverses mides, un bon disseny, eren més resistents i reutilitzables.

Quins són els avantatges d’utilitzar una copa vaginal?

Utilitzant una copa menstrual deixem de produir residus; el seu ús contribueix al medi ambient. La vida útil de moltes de les copes menstruals del mercat és de deu anys, imagineu quants productes d’un sol ús com compreses i tampons podem deixar d’usar en tot aquest temps!

Una copa menstrual representa un estalvi de diners en comparació amb la compra de compreses i tampons. Les copes que hi ha al mercat són econòmiques.

Utilitzar una copa menstrual és còmoda, la podem portar fins a 12h., en funció a la quantitat de fluix menstrual que es produeixi. N’hi ha de diferents materials o mides disponibles, es poden comprar amb aplicador o sense i la copa menstrual s’adapta a l’anatomia o hàbits de vida de cada dona. També es poden utilitzar de nit, podem fer exercici quan la portem posada i és segura.

És més higiènica que els tampons o les compreses, ja que no té capacitat de retenir gèrmens. D’aquesta forma minimitzem o evitem infeccions, candidiasis, cistitis i altres patologies infeccioses. A més, la silicona no es relaciona amb la SST (Síndrome del shock tòxic), cosa que sí que passa amb els tampons.

Actualment, les copes menstruals són un producte súper accessible. Fins i tot en trobarem de molt toves i flexibles, per a sòls pelvians febles.

Com s’utilitza una copa menstrual?

El problema més habitual quan es comença a utilitzar una copa menstrual és “familiaritzar-nos” amb el procés d’introducció a la vagina. Primer la copa s’ha de doblegar correctament, s’introdueix a l’interior de la vagina i cal assegurar-nos que es faci bé el buit per a garantir que no hi haurà pèrdues.

Les copes tenen una capacitat de fins a 30 ml; això fa que hagin de canviar-se menys sovint. Es retira tibant per un extrem, es buida al vàter, es neteja amb aigua i ja està llesta per tornar-la a introduir. En alguns casos, veureu que hi ha copes que incorporen aplicador (per facilitar-ne la col·locació). Altres incorporen una mena de tap a l’extrem, que permet que el contingut es buidi, evitant així haver de retirar la copa completa.

Durant el seu ús, no hem de sentir cap molèstia. Si notem que la portem posada, és que no està ben col·locada.

Quan el cicle menstrual acaba, la copa es pot bullir per esterilitzar-la, o bé rentar-la amb aigua, sabó i un raspallet suau, que no en degradi el material.

Copes menstruals més conegudes al mercat

Aquest és un petit resum de les copes menstruals més conegudes. Al web de cada fabricant trobareu molt material per a la consulta, FAQs i instruccions detallades per a la col·locació de cada producte.

Organicup

És hipoal·lèrgica i lliure de toxines, apte per a veganes, feta de silicona tova 100% de grau mèdic, de color blanc. N’hi ha de tres mides: Talla Mini (per a adolescents o dones que necessiten una mida petita), Talla A (per a dones que no han tingut un part vaginal) i Talla B (per a dones que han tingut un part vaginal).

Web: https://www.organicup.com/es/

 

Intimina Lily Cup

De silicona mitjana, de color rosa. Hi ha diferents mides, i models. La One, per principiants, anti fuga i molt fàcil de posar i treure. La A i B amb una forma molt anatòmica i les Compact, mida A i B, que són plegables.

Web: https://www.intimina.com/es/

 

Enna Cycle

És vegana, ecològica, fabricada amb silicona biodegradable, amb un aplicador per facilitar posar-la i un fil molt prim i llarg per facilitar l’extracció del seu contingut. Es comercialitza amb una Ennabox, un recipient per esterilitzar-la al microones. Hi ha talles, S, M, L.

Web: https://www.enna.store/

 

MeLuna

Feta d’elastòmer termoplàstic (TPE), n’hi ha diferents tipus:
Clàssica: la més genèrica. Sport: per a dones esportistes. Soft: per vagines sensibles. És un 25% més tova que la clàssica. Shorty: per a pelvis curtes o dones de baixa estatura. N’hi ha de diferents colors i talles.

Web: https://www.copamenstrualmeluna.com/

 

Hi ha, doncs, moltes marques diferents, mides, materials… de copes menstruals al mercat.

Després d’haver llegit aquest post, segur que sospitareu que moltes dones que comencen a utilitzar la copa menstrual no tornen a usar més compreses ni tampons. Us convidem a seguir investigant, trobar i provar la que estimeu més còmoda.

Si teniu qualsevol dubte sobre l’ús de la copa menstrual i ens el voleu fer arribar, a #Kilabe estem a la vostra disposició per orientar-vos tant com estigui a les nostres mans.

Contacte a través de WhatsApp
Contacte a través de WhatsApp